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   An act to amend, repeal, and add Section 116875 of the Health and 
Safety Code, relating to lead plumbing. 
 
 
 LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST 
 
 
   AB 1953, Chan  Lead plumbing. 
   Existing law prohibits the use of any pipe, pipe or plumbing 
fitting or fixture, solder, or flux that is not lead free in the 
installation or repair of any public water system or any plumbing in 
a facility providing water for human consumption, except as 
specified. 
   Existing law prohibits the introduction into commerce of any pipe, 
pipe or plumbing fitting, or fixture that is not lead free, except 
for a pipe that is used in manufacturing or industrial processing. 
   This bill would, commencing on January 1, 2010, revise this 
prohibition to apply to any pipe or plumbing fitting, or fixture 
intended to convey or dispense water for human consumption, but would 
exclude from this prohibition specified devices. 
   Existing law defines lead free as not more than 8% lead when used 
with respect to pipes and fittings and not more than 4% by dry weight 
with respect to plumbing fittings and fixtures. 
   This bill would, commencing on January 1, 2010, revise the term 
"lead free," for purposes of manufacturing, industrial processing, 
and conveying or dispensing water for human consumption, to refer not 
to the lead content of pipes and pipe fittings, plumbing fittings, 
and fixtures but to a weighted average lead content of the wetted 
surface area of the pipes, fittings, and fixtures of not more than 
0.25%, to be determined pursuant to a prescribed formula. 
   Existing law requires the State Department of Health Services to 
adopt building standards to implement the above prohibitions. 
Appropriate state and local building and health officials are 
required to enforce these standards. 
   By increasing the duties of local officials, this bill would 
impose a state-mandated local program. 
  The California Constitution requires the state to reimburse local 
agencies and school districts for certain costs mandated by the 
state. Statutory provisions establish procedures for making that 
reimbursement. 
   This bill would provide that, if the Commission on State Mandates 
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determines that the bill contains costs mandated by the state, 
reimbursement for those costs shall be made pursuant to these 
statutory provisions. 
 
 
THE PEOPLE OF THE STATE OF CALIFORNIA DO ENACT AS FOLLOWS: 
 
 
  SECTION 1.  Section 116875 of the Health and Safety Code is amended 
to read: 
   116875.  (a) No person shall use any pipe, pipe or plumbing 
fitting or fixture, solder, or flux that is not lead free in the 
installation or repair of any public water system or any plumbing in 
a facility providing water for human consumption, except when 
necessary for the repair of leaded joints of cast iron pipes. 
   (b) No person shall introduce into commerce any pipe, pipe or 
plumbing fitting, or fixture, that is not lead free, except for a 
pipe that is used in manufacturing or industrial processing. 
   (c) No person engaged in the business of selling plumbing 
supplies, except manufacturers, shall sell solder or flux that is not 
lead free. 
   (d) No person shall introduce into commerce any solder or flux 
that is not lead free unless the solder or flux bears a prominent 
label stating that it is illegal to use the solder or flux in the 
installation or repair of any plumbing providing water for human 
consumption. 
   (e) For the purposes of this section, "lead free" means not more 
than 0.2 percent lead when used with respect to solder and flux and 
not more than 8 percent when used with respect to pipes and pipe 
fittings. With respect to plumbing fittings and fixtures, "lead free" 
means not more than 4 percent by dry weight after August 6, 2002, 
unless the department has adopted a standard, based on health 
effects, for the leaching of lead. 
  (f) This section shall remain in effect only until January 1, 2010, 
and as of that date is repealed, unless a later enacted statute, 
that is enacted before January 1, 2010, deletes or extends that date. 
 
  SEC. 2.  Section 116875 is added to the Health and Safety Code, to 
read: 
   116875.  (a) No person shall use any pipe, pipe or plumbing 
fitting or fixture, solder, or flux that is not lead free in the 
installation or repair of any public water system or any plumbing in 
a facility providing water for human consumption, except when 
necessary for the repair of leaded joints of cast iron pipes. 
   (b) (1) No person shall introduce into commerceany pipe, pipe or 
plumbing fitting, or fixture intended to convey or dispense water for 
human consumption through drinking or cooking that is not lead free, 
as defined in subdivision (e). This includes kitchen faucets, 
bathroom faucets, and any other end-use devices intended to convey or 
dispense water for human consumption through drinking or cooking, 
but excludes service saddles, backflow preventers for nonpotable 
services such as irrigation and industrial, and water distribution 
main gate valves that are two inches in diameter and above. 
   (2) Pipes, pipe or plumbing fittings, or fixtures that are used in 
manufacturing, industrial processing, for irrigation purposes, and 
any other uses where the water is not intended for human consumption 
through drinking or cooking are not subject to the requirements of 
paragraph (1). 
   (3) For all purposes other than manufacturing, industrial 
processing, or to convey or dispense water for human consumption, 
"lead free" is defined in subdivision (f). 

http://info.sen.ca.gov/pub/05-06/bill/asm/ab_1951-2000/ab_1953_bill_20060930_chaptered.html  



   (c) No person engaged in the business of selling plumbing 
supplies, except manufacturers, shall sell solder or flux that is not 
lead free. 
   (d) No person shall introduce into commerce any solder or flux 
that is not lead free unless the solder or flux bears a prominent 
label stating that it is illegal to use the solder or flux in the 
installation or repair of any plumbing providing water for human 
consumption. 
   (e) For the purposes of this section, "lead free" means not more 
than 0.2 percent lead when used with respect to solder and flux and 
not more than a weighted average of 0.25 percent when used with 
respect to the wetted surfaces of pipes and pipe fittings, plumbing 
fittings, and fixtures. The weighted average lead content of a pipe 
and pipe fitting, plumbing fitting, and fixture shall be calculated 
by using the following formula: The percentage of lead content within 
each component that comes into contact with water shall be 
multiplied by the percent of the total wetted surface of the entire 
pipe and pipe fitting, plumbing fitting, or fixture represented in 
each component containing lead. These percentages shall be added and 
the sum shall constitute the weighted average lead content of the 
pipe and pipe fitting, plumbing fitting, or fixture. 
   (f) For the purposes of paragraph (3) of subdivision (b), "lead 
free," consistent with the requirements of federal law, means not 
more than 0.2 percent lead when used with respect to solder and flux 
and not more than 8 percent when used with respect to pipes and pipe 
fittings. With respect to plumbing fittings and fixtures, "lead free" 
means not more than 4 percent by dry weight after August 6, 2002, 
unless the department has adopted a standard, based on health 
effects, for the leaching of lead. 
   (g) This section shall become operative on January 1, 2010. 
  SEC. 3.  If the Commission on State Mandates determines that this 
act contains costs mandated by the state, reimbursement to local 
agencies and school districts for those costs shall be made pursuant 
to Part 7 (commencing with Section 17500) of Division 4 of Title 2 of 
the Government Code. 
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